Tele-Rahola i la bola de vidre

detenida-la-vidente-televisiva-pepita-vilallonga-tras-estafar-a-una-anciana

La setmana passada (del 7 al 13 de maig) Pilar Rahola va sortir sis dies a TV3, un temps acumulat d’una mica més de noranta quatre minuts en pantalla. De dilluns a divendres a ‘Tot és mou’ per tancar el programa. Dijous, a més, va fer doblet al ‘Polònia’, participant en l’esquetx de la primera gran ‘sitcom’ etnicista de Sant Esteve de les Roures.

Pilar Rahola sempre fa el mateix. S’asseu en una taula i fa d’oracle. A la secció ‘Hola Rahola’ del ‘Tot es mou’ se suposa que els espectadors poden enviar-li consultes, com a la ‘señorita’ Francis o, més ben dit, a l’estil Sandro Rey, fent vaticinis de futur. Però les preguntes l’hi fa Melero com si es tractés d’una vident: “Pilar, descartes que hi pugui haver un govern amb altres majories?”, per exemple. I l’habilitat de Rahola és saber contestar com si tingués una bola de vidre i respondre amb un enorme convenciment: “Jo crec que ara estem molt a prop de tenir govern”, “Aquest país restituirà en algun moment la presidència de Carles Puigdemont”, “Preparem-nos perquè no té pinta que per la via política vulguin resoldre res”, “Porten tota la vida volent destruir l’escola catalana però no se’n sortiran”, “El Constitucional dirà que a hores d’ara ja no podem fer res”, “Jo crec que el 155 l’hauran d’aixecar”, “Hi haurà un moment que el PP, per mandat europeu, no ho podrà aguantar gaire temps”, “Hi haurà unes sentències terrorífiques que duraran el que duraran, perquè Europa les tombarà”. Sort de Rahola. La seva clarividència és enlluernadora. La seva capacitat per parlar del futur t’atrapa a la pantalla igual que quan veus la tarotista Esperanza Gracia apaivagant el neguit dels espectadors noctàmbuls que volen saber què els deparen l’amor o la salut.

No tinc clar si la tele pública fa un ús excessiu de Rahola o si Rahola fa un ús excessiu de la tele pública

Rahola, a més, es caracteritza per l’ús d’un plural majestàtic que indueix l’audiència a sentir-se còmplice: “El que hem de fer ara és anar tensionant en tot moment”, “Que no ens prenguin el pèl!”, “Potser hem de començar a pensar en un pla una mica més llarg però això no vol dir que ens desviem del camí”, “Ens han furtat una legitimitat que nosaltres, d’una manera o altra, volem recuperar”. ¿A qui inclou aquesta primera persona del plural? ¿Tots els catalans? ¿Només els espectadors de TV3? ¿Els independentistes? ¿Els de Junts per Catalunya?

Dissabte remata les seves aparicions al ‘Preguntes freqüents’, on passa tres quarts del mateix. Repassa la seva setmana i interactua amb els convidats: capitalitza les emocions més fortes dels entrevistats i se les fa pròpies, s’indigna i renya qui la contradiu, coneix a tothom i en dona detalls personals. I si no coneix l’entrevistat, hi ha parlat abans a la sala d’espera i ja en pot fer un retrat acurat. Pilar Rahola és l’oracle de TV3. Tele-Rahola. Cada dia. Ella al servei del país i el país al seu servei. L’únic que no tinc clar és si la tele pública està fent un ús excessiu de Pilar Rahola. O Pilar Rahola un ús excessiu de la tele pública.

 

MÒNICA PLANAS

Article complet de

MÒNICA PLANAS

 

395231

 

logo-con-cuerpo

detenida-la-vidente-televisiva-pepita-vilallonga-tras-estafar-a-una-anciana

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s